Tuesday, June 27, 2017

Cupak

‎1.   Cupak digunakan sebagai penyukat sesuatu barang biasanya makanan yang berbentuk bijirin seperti beras, kacang, jagung dan lainnya. Kalau empat cupak sama dengan satu gantang. Juga jika satu leng? atau kopi sama dengan satu cupak. Jika menyukat beras maka dimasukkan cupak kedalam guni beras dan bila ada lebihan beras bahagian atas cupak maka akan diratakan menggunakan kayu pangjang bentuk bulat. Bagi peniaga ia tidak akan memendapkan beras dalam cupak dengan menghentakkan cupak yang berisi beras tadi kerana ini akan memendapkan lagi beras. 
2.   Etak juga disukat menggunakan cupak. Begitu juga dengan budu tempayan dan kulat sisir. Begitu juga dengan petai dan buah perah jeruk. Kenapa makanna tersebut tidak dijual dengan timbangan kati mungkin alat timbangan kati muncul selepas cupak atau juga bagi mempercepatkan proses jual beli yang kalau ditimbang akan memakan masa sebab akan menambah atau mengurang bahan bagi cukupkan timbangan. Bagaimanapun ada ketikanya beras akan ditimbang yang beratnya enam kati bagi satu gantang beras tapi apabila muncul alat timbang kati moden yang menggantikan alat timbang kati lama berbertuk batang kayu yang panjang pula digunakan.
3.   Walaubagaimanapun cupak telah tidak digunakan lagi sekarang sebagai alat penyukat yang suatu ketika dulu amat popular. 

No comments:

Post a Comment