Monday, November 9, 2015

Cikgu Talib Burok Tidak Berapa Sihat di Merlimau Melaka Pernah Mengajar di SMAS Pulai Chondong Kelantan

Saya kongsikan kisah guru saya antara guru yang sentiasa saya ingati. Sia seorang guru yang dedikasi dan ikhlas walaupun dia tak pernah mengajar saya dlm kelas akademik tetapi dia mendidik saya menjadi seorang yang berdisiplin, jgn putus asa dan sentiasa sedia tolong orang sepanjang saya berpengakap dengan beliau. Ramai pelajar joint pengakap di sekolah kerana sukakan cara beliau. Satu lagi yang saya tidak dapat lupakan bagaimana dia membentuk pasukan SOFBALL sekolah, walaupun baru masuk pertandingan kami mampu keluar sebagai Juara peringakt negeri Kelantan...kami mampu tewaskan sekolah2 elit di Kelantan pd masa tuh spt SIC, SM Sains P. Chepa dan MRSM Pengkalan Chepa yg me jadi aekolah tradisional beegelar juara. Bukannkerana kami kuat tetapi beliau beejaya tanam semangat juang dan tidak pernah kenal kalah dan putus asa.. 9 tahun dia di Kelantan sebelum balik berkhidmat di Melaka.

Semalam saya ke Melaka untuk bawa isteri dan anak2 berehat selepas anak sukong habis exam semster di Kolej Matrikukasi Banting. Ambil kesempatan, malamnya lepas solat maghrib dan jamak dgn Isya\\' saya bergerak ke Marlimau untuk ziarah Cigu Talib Burok...alangkah terkedu dan sebak saya sebaik melangkah masuk ke rumahnya, guru yg hebat dan ikhlas sekarang lumpuh sebelah badan hanya mampu menyambut saya di atas kerusi roda.

Hebatnya dan ikhlasnya beliau, dalam.keadaan begitu dia masih mengenali saya bahkan ingat satu persatu semua anak didik beliau. Sudah setahun beliau sakit tanpa saya mengetahui perkhabaranya. Mengikut Cikgu, beliau jatuh 3 hari sebelum beliau beerangkat ke Mekah utk tunaikan Umrah. Bukan kerana darah tinggi atau diabetis atau Jantung dan doktor tidak dapat sahkan puncanyaa. Kalau sesiapa ada kenal pakar perubatan alternatif boleh cadangkan untuk saya bantu cikgu saya ini.

\\'Ya Allah...sesungguhnya Cikgu Talib adalah guru yang ikhlas dan dedikasi dalam.mendidik pelajarnya maka Sembuhkanlah penyakitnya dan sampaikan hajatnya untuk Ke Tanah Suci Mu Ya Allah....\\' 

Ehsan dari ‎Md Zulaimi KJ

NOTA: Penulis‎ pernah menulis diblog ini tentang Cikgu Talib. Apa yang diingati tentang beliau semasa mengajar di SMAS menyewa rumah dihadapan kedai minyak Shell Pulai Chondong tepi jalan raya. Pernah beliau belanja penulis disebuah kedai makan dibandar Kota Bharu masa di tingkatan tiga makan berhidang. Pernah kerumah sewanya bersam rakan-rakan dan pernah berkelah dan bermalam di tepian Pantai Cahaya Bulan berkhemah dalam satu kumpulan murid-murid sekolah. Cikgu Talib seorang guru yang hebat. Walau beliau tidak mengajar dikelas penulis tapi ia mengenai penulis. Didoakan semoga beliau diberi kesembuhan dan dipermudahkan semua urusan kearah kesihatan yang lebih baik.  
No comments:

Post a Comment