Thursday, January 29, 2015

Perkara Semua Orang Buat Masa Kecil

Perkara Semua Orang Buat Masa Kecil

Di dalam banyak-banyak perkara di bawah ini pasti kebanyakkan anda selalu buat semasa anda kecil. Kemungkinan besar anda ingat, kemungkinan besar anda lupa tetapi anda pernah buat dahulu.

Pasti anda tengah fikirkan perkara apakah yang anda buat semasa kecik dahulu yer?

Sila baca di bawah ini terdapat beberapa perkara semua orang buat masa kecil.
 

1. Berjalan masuk ke suatu bilik, tiba-tiba lupa mahu buat apa, terus keluar lagi, tiba-tiba ingat lagi. (Ini mungkin boleh dinamakan mati akal. Masa kecil fikiran cepat berubah)
2. Ketika kamu masih kecil, pernah menggambar matahari di antara dua gunung (atau matahari dibawah lautan)
3. Ketika kamu masih kecil, berfikir bahawa bentuk sebenar dari hati adalah seperti Gambar Hati (mungkin juga sebab hanya ada satu sahaja simbul hati)
4. Menutup pintu peti sejuk dengan sangat perlahan, ......... hanya untuk melihat lampunya mati (zaman penulis tiada peti sejuk tapi ada melihat dikatin Maksu cina Sekolah Kebangsaan Mata Ayer. Apa yang ingin dilihat ialah ais krim dan air batu)
5. Cuba untuk menyeimbangkan butang lampu, antara on dan off. (Pun tidak berkenaan sebab belum ada letrik cuma menyeimbangkan kecil besar sumbu pelita)
6. Mengambil satu batang lidi dari penyapu, lidi lalu mematah.matahkannya hingga berbunyi "whuks whuks". (Memang suka mematahkannya)
7. Lukis Burung dengan huruf 'V' (betul cara paling senang)
8. Kalau tak siap kerja rumah sengaja tinggal buku latihan kat rumah! (Masa sekolah tak buat perkara macam ini cuma bila belajar kesekolah menengah tingkatan satu. Itu pun subjek matematik)
9. Habiskan makan snack-snack, malas gerak buat ke tong sampah untuk membuang bungkusnya, selitkan di sofa atau pinggir katil. ( Sofa tiada jadi selit dicelah papan lantai. Dibawah rumah macam-macam ada)
10. Masa sekolah ada orang bagi milo, lepas habis menyamar jadi orang lain dan berbaris turun lagi (memang suka masa kereta milo datang tapi tidak ingat pula menyamar atau tidak)
11. Naik basikal kalau boleh lepas kedua-dua tangan rasa hebat (tengok jenis basikal dan saiz badan. Kalau masih kayuh dicelah bawah palang akan jadi bahaya apalagi basikal unta)
12. Naik kereta tengok bulan, dan bulan ikut kita ka ..(Ini diakui amat betul dan diberitahu jangan tengok kiri kanan nanti pening)
13. Kalau tak siap kerja rumah sengaja tinggal buku latihan kat rumah!(Ada juga kadang kala dikoyak bahagian yang bertulis)
14. Kelas pendidikan seni suka buat pemandangan sawah padi, berpetak-petak dan ada sebijik rumah di tengah-tengah. Kreatif ke?(Pelajaran lukisan)
15. Kalau guna warna tak nak tekan sebab takut habis.(Tiada komen sebab warna debu dalam tin percuma)

Nota:
Dipetik dari sebuah blog http://tabekpuang.blogspot.com/2012/03/jujurhampir-semua-orang-pernah.html?m=1dan diberi ulasan dalam kurungan.

No comments:

Post a Comment