Genjak ini digunakan semasa membuat adunan baulu. Sebelum baulu dibakar dalam acuan perlu yang masih dalam bentuk cecair berwarna kekuningan diadun dari bahan tepung, telur, sumber/pewarna dan gula maka akan digunakan genjak ini. Biasanya adunan dimasukkan dalam baldi. tujuan digenjak supaya baulu bila dibakar dalam acuan akan naik/kembang. Sudah jadi kebiasaan bila mek daku membuat baulu menjadi tugas mengenjak adunan tadi didalam baldi. Tugas ini walau tidak mengguna tenaga yang banyak tapi agak memenatkan kerana tidak ada minat dan menjadi sedikit terhibur bila sampai kepenghujung membakar baulu kerana kerja akan tamat dan dapat makan baulu yang agak pejal sebab yang terakhir dibakar hanya kurang kandungan telur yang banyak ialah tepung dan gula sahaja. Apapun berbaloi kerana dapat makan dalam kuantiti yang banyak dan boleh mengenyangkan perut.
Jika diperhati genjak ini mungkin tidak ujud lagi dimasa kini dan dikira pupus setelah berlalunya masa yang serba canggih.
No comments:
Post a Comment