Featured Post

#260924m kembali kerahmatullah pn salmah che mahmood cucu kepada arwah pakcu ali dan mak yam kampung dusun buluh

Kembali kerahmatullah pn salmah che mahmood. Beliau telah kembali kpd Allah kelmarin 26 sept jam 1.47ptg di hospital upm serdang krn canser....

Friday, June 25, 2021

Buah Kurma Guni



Jika diimbas kembali tentang buah kurma akan teringat suatu masa dahulu ketika bulan Ramadan. Ketika itu buah kurma di "packing" dalam guni yang besar sebesar guni beras. Bila dijual akan ditimbang  dalam ukuran kati. Buah kurma yang didalam guni itu melekat erat dan sukar dan untuk dileraikan kerana "berjeket" antara satu sama lain. Untuk meleraikannya perlu di "takir" menggunakan kapak. Buah kurma ini juga amat keras dan tiada pilihan kerana ada hanya satu jenis sahaja. Walau pun kualitinya rendah tapi bila tamat bulan Ramadan ia habis terjual. Buah kurma ini untuk sedap dimakan biasanya akan digoreng bersalut tepung dan buahnya akan jadi lembut. Mungkin kini jarang lagi ada orang ingin menggorengnya kerana boleh jadi kini buahnya sudah berkualiti dan bermacam jenis dan bila digoreng sudah pasti tidak diketahui lagi kurma jenis apa samada yang mahal atau murah.  Itu lah kreativiti walau buah kurma berkualiti rendah tapi bila digoreng akan menjadikan ia berselera untuk dimakan dan menjadi satu menu lain pula.

No comments:

Post a Comment